Wat is welke koffie?

Wat is welke koffie?
31 januari 2017 Peter
In nieuws

Nederland is een echt koffieland. We drinken met z’n allen 2,4 koppen per dag. Nergens ter wereld wordt zoveel koffie gedronken.

Ons koffie moraal is de laatste jaren echter sterk veranderd. Decennia lang dronken we de snelfilter koffie. De bekende rode pakken van een bekend merk. Als kind herinner ik me de geur die vrijkwam zodra je het vacuum getrokken pak met schaar opende. En wie herinnert zich nog de borden bij de wegrestaurants ‘de koffie staat klaar’. Dat lijkt lang geleden…

Recent is in onze espressobar de Cortado erg populair. De Flat White is tanende, terwijl de Cappuccino nog steeds het meest wordt verkocht. De meeste mensen weten inmiddels aardig te navigeren tussen de koffie producten. Voor ieder die nog zoekende is, heeft onze koffie leverancier, Cobra Coffee, een fraaie infographic gemaakt.

Espresso

De basis van iedere koffie met een espresso machine gemaakt. Onder druk wordt water door gemalen koffiebonen geperst. Het resultaat na ruim 25 seconden is 30ml koffie.

Ristretto

Eigenlijk een sterke espresso. De doorlooptijd is niet 25 met 15 seconden. Het resultaat is 22 ml van het beste uit de koffiebonen

Doppio

Gewoon een dubbele espresso.

Espresso Macchiato / Caffe Macchiato

Een espresso met een beetje melkschuim bovenop de crèma van de koffie.

Cortado

Een cortado is een espresso met een klein beetje warme melk en een toefje melkschuim. Eigenlijk is een cortado een kleine en sterke cappuccino.

Espresso con Panna

Wie van zoet houdt! Een espresso met daarop een toefje slagroom. Drink de koffie onder slagroom vandaan, in de laatste slok komt de slagroom. Een heerlijke lekkernij.

Americano

Met een espressomachine is het niet mogelijk onze vertrouwde snelfilter koffie te maken. De Americano komt in de buurt. Het is een espresso met een kokend water. De aroma van de espresso blijft behouden, echter is de smaak zachter.

Lungo

Een andere manier om een grote(re) bak koffie te maken is de lungo. Hierbij blijft het water langer door koffiebonen lopen. Het resultaat lijkt op de Americano, maar is een stuk bitterder. Voor de liefhebber.

Cappuccino

Een espresso, deze is de basis van alle varianten, met gelijke delen warme melk en melkschuim. Leent zich prima voor latte art, dus de hartjes op de koffie. Dat maakt de smaak niet uit. Hartje of geen hartje, bij ons wordt alle koffie met liefde gemaakt.

Caffe Latte

Deze lijkt op de café au lait. Een espresso met veel melk en een beetje schuim. Het verschil tussen de café au lait en de Caffe Latte is dat de café au lait wordt gemaakt van snelfilter koffie.

Flat White

De Flat White was lange tijd het meest sjieke drankje. Overgewaaid uit Australië en is feitelijk een grote Cortado. Een dubbele espresso met dezelfde hoeveelheid warme melk, afgedekt met een dun laagje schuim.

Latte Macchiato

De koffie met de fraaie drie lagen. De espresso nestelt zich mooi tussen de warme melk en het melkschuim. Gepresenteerd in een hoog glas. De koningin van de koffie varianten.